Takt og tone i Japan

Japan, Rejseguides

Japan er et nemt land at rejse i, men kulturen er meget anderledes end den danske. Jeg vil klart anbefale at du sætter dig ind i kulturen inden afrejse.

Derfor har jeg samlet denne guide til dig, som omfatter påklædning, opførsel og etikette til måltiderne. Kort sagt er du godt kældt på efter at havd læst guiden.

Tip: skal du bruge mere konkret viden om Onsen så læs mere her

Påklædning

I Japan kan du have det på som du har lyst til, for de lokale er for høflige til at skælde dig ud. Men hvis du vil passe ind, så pak det pæne tøj til turen. I storbyerne har alle arbejdstøj på, som betyder skjorte/jakkesæt og kjoler. Selvfølgelig skal du ikke på sightseeing i jakkesæt, men vælg et par pæne shorts over et par surfershorts.

Du ser ikke de lokale kvinder med nedringede bluser, så undgå at vise kavalergang (som i alt under kravebenet). Dit tøj behøver ikke være gulvlangt, men tænk klassisk, anstændigt og elegant når du pakker.

Tip: pak maxikjoler, de fungere perfekt i varmt vejr.

Japan er fyldt af kontraster, så selvom 95% har arbejdstøj på, så vil du også se korte lolitakjoler, pastelfarvet hår og 20 cm høje hæle. Især i Tokyo er de meget fashion-forward og du vil opleve et vildt udvalg af tøj, men du vil ikke se nogen som er sjusket påklædt.

Opførsel

Japan er høflighedens højborg! Det kan virke overdrevent høfligt, men når man tænker over at der bor 20 millioner i Tokyo, så giver det god menig at høflighed er nødvendig for at få hverdagen til at fungere. Derfor er der et par regler du bør følge:

I det offentlige rum

Undgå at drikke og spise mens du går (vand er undtaget). Bliv stående der hvor du har købt dit mad/drikkevare indtil du er færdig.

Når du har oplevet de travle gader/stationer i Japan, så indser du at reglen giver rigtig god mening. Reglen gælder også i offentlig transport – medmindre du rejser med Shinkansen (højhastighedstog) så må du gerne spise.

Tip: læs mere om Shinkansen her.

Modtag med begge hænder

At modtage ting med begge hænder er et tegn på respekt. Det er især vigtigt hvis du modtager et visitkort, men som turist er det mere relevant når du modtager kvitteringer og varer. Det gælder også når du giver noget til folk.

Tip: når du betaler i en butik/kiosk så er der ofte en lille bakke på disken til at lægge pengene.

Mobiltelefon

Japan er langt fremme når det kommer til teknologi. I togene er folk meget optaget af deres telefon – især når de spiller spil. Men du ser ikke folk gå rundt med hovedet i telefonen på gaden. Der er simpelthen for mange mennesker til at det kan lade sig gøre.

Tip: skal du slå noget op på telefonen? Gå ind til siden så du ikke står i vejen.

Mobilen skal naturligvis være på lydløs og det er uhøfligt at tale i telefon i det offentlige rum. Mange har langt til arbejde, så de bruger togturen til at slappe af eller sove og det skal lyden fra et spil Candy Crush ikke forstyrre.

Særlige bestillinger

Måske kan du huske at have hørt om kulturforskelle i folkeskolen? Men man skal næsten opleve en fællesskabsorienteret kultur før man helt forstår hvad det betyder.

I Japan skal du ikke bestille en latte med skummetmælk eller salat uden dressing – personlige præferencer for en ret er ikke velset. Ofte vil du ikke blive forstået, hvis du forsøger at ændre på indholdet i din bestilling.

Tip: hvis du er vegetar eller veganer, så skal du virkelig være velforberedt hvis du vil undgå kød.

Spisepinde og mad

Ofte vil du få udleveret spisepinde i stedet for kniv og gaffel. Så det kan godt betale sig at øve lidt hjemmefra. Der er en masse regler for hvad du bør og ikke bør gøre når du spiser. Men hvis du tager udgangspunkt i de ting du ikke ville gøre med en kniv:

  • Stil ikke spisepinde lodret ned i en ret
  • Spid ikke mad med en spisepind som om det var et spyd
  • Peg ikke med spisepindene

Derudover er der et par andre regler du bør følge:

  • Du må gerne slubre nudler, men man bøvser aldrig!
  • Soya er ligesom ketchup, det er noget du dypper i, ikke noget du hælder ud over dine ris.
  • Skænk ikke for dig selv, skænk for de andre ved bordet og så skæner de for mig.
  • Efterlad lidt i glasset og på tallerken for at indikere at der var nok. Drikker du alt dit vand, så kommer der straks mere.

Hvilke kulturforskelle har du oplevet på dine rejser?

Tagged

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.