50 Countries rejseblog

Rejseplanlægning spaguide rejsetips

Få styr på afbestillingsforsikringen

Danske indlæg, Rejseplanlægning, Rejsetips

Inden du booker ferien er der nogle praktiske ting det godt kan betale sig at have styr på – især er en afbestillingsforsikring vigtig, fordi forsikringsselskaber ofte kræver at forsikringen er oprettet inden du booker. Så her kommer nogle nemme trin til at sikre at du er korrekt dækket.

 1. Er du allerede dækket?: ring til dit forsikringsselskab og hør om du har tilknyttet en rejseforsikring til din indboforsikring. De fleste dækker Europa som basis, men skal du til resten af verden eller på skiferie så tjek om du har tilvalgt dækningen. Gider du ikke spilde din tid i en telefonkø? Så har de fleste forsikringsselskaber en chat og ofte kan du logge ind og tjekke dine forsikringsdækninger online. 
 2. Er du dækket flere stedet? Nogle Mastercard indeholder rejse- og afbestillingsforsikring. Tjek om du har dækninger via dine kreditkort (rejsen skal som regel være købt på kortet, før det dækker)
 3. Ved du hvad du er dækket for? At læse forsikringsbetingelser igennem er nok noget af det mest kedelige der findes. Ofte er betingelserne ikke skrevet særlig kundevenligt og det kan være svært at finde frem til hvilket sæt betingelser der gælder. Men det er bare super ærgerligt at havne i en situation hvor du troede du var dækket, uden at være det… De fleste selskaber beskriver kort produktet på deres hjemmeside og du kan altid spørge dem hvis du er i tvivl.

Tip: Når du nu taler med dit forsikringsselskab, så spørg om du har de bedste betingelser og den skarpeste pris.

I korte træk dækker afbestillingsforsikringer disse ting:

Afbestilling dækker hvis:

 • Du bliver syg (kræver lægeerklæring eller hospitalsindlæggelse)
 • Du bliver fyret fra dit fuldtidsjob 
 • Du skal til re-eksamen 
 • Et familiemedlem bliver akut syg (kræver lægeerklæring eller hospitalsindlæggelse) 
 • Destinationen bliver ramt af naturkatastrofe eller terror (forsikringsselskaberne følger som regel udenrigsministeriets afgørelser) 

Afbestilling dækker ikke: 

 • Du har fortrudt og ikke har lyst til at tage afsted alligevel
 • Du har fundet et bedre tilbud som du hellere vil benytte
 • Dit kæledyr dør 
 • Du er blevet uvenner med din rejsemakker

Gråzoner ved afbestillingsforsikringen:

 • Er du gravid så læs afsnittet om graviditet under betingelserne – forsikringsselskaber er ikke glade for at forsikre gravide. Selvom det kan virke unfair, så dækker de kun det som står i betingelserne. Fx måtte min søster aflyse sin tur til Botswana fordi gravide ikke må få malariapiller. På trods af en lægeudtalelse fra afdelingen for tropesygdomme som sagde at det ikke var forsvarligt at tage afsted, ville forsikringen ikke dække – det mest groteske i denne sag var dog at hun ville være dækket, hvis hun havde haft nyere betingelser (så hun blev straffet for at have været kunde i mange år)  
 • Hvis du er kronisk syg eller har vedvarende skader så skal du kontakte dit forsikringsselskab for at få en forhåndsgodkendelse. Sørg for at få det på plads inden afrejse, for du risikerer ikke at være dækket og derfor selv skulle betale. 

Sådan bruger du din afbestillingsforsikring:

Tag kontakt til dit forsikringsselskab så snart du ved at du har behov for at bruge forsikringen. Ofte har afdelingerne med rejse og afbestilling udvidede åbningstider, da det ofte er sager som haster. Når du har fået fat på selskabet, så opretter de en sag og hjælper dig med det videre forløb. 

Du skal selv huske af melde afbud til flyselskab/rejsearrangør/hotel osv. 

Hvis du får penge tilbage fra ovenstående, så modregner forsikringsselskabet når de udbetaler resten – for det er ikke meningen at du skal kunne tjene penge på at afbestille. Derfor får du heller ikke dobbelt op, hvis du har haft to rejseforsikringer, så deler de bare udgiften. 

Er du utilfreds, så skal du først klage til selskabet – de skal skrive hvordan du klager på deres hjemmeside. Når de har behandlet klagen kan du gå videre til ankenævnet. 

Hvornår har jeg behov for en afbestillingsforsikring?

Hvis du rejser alene på weekendture til Aalborg, behøver du ikke have en afbestillingsforsirking. Men det er min klare anbefaling at det er en forsikring der godt kan betale sig og jeg har selv gjort brug af min en enkelt gang. Jo flere i rejser sammen og jo større beløb der er tale om, desto mere vigtig bliver forsikringen

OBS: mange dækker kun op til 30.000 kr. pr. person 

Skal jeg købe afbestilling ved TUI/Ryan Air/Hotels.com/osv

Nej, læs punkt 1 igen 🙂 Hvis du ikke allerede er dækket igennem dit forsikringsselskab, så se at blive det for det er billigere end at købe en ny hver gang. Den eneste undtagelse er hvis du kun har planer om at rejse den ene gang – min erfaring siger dog at rejser er stærkt vanedannende.

Tip: du kan læse mere om hvordan du bedst booker charterferie her

Skal jeg købe en særligt forsikring når jeg skal rejse i lang tid?

Skal du studere i udlandet, arbejde i udlandet eller rejse i flere måneder så kan det godt betale sig at få et tilbud fra specialister som Gouda – for ofte dækker din normale rejse- og afbestillingsforsikring kun “normale” ferie på op til 30 dage. 

4 thoughts on “Få styr på afbestillingsforsikringen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.