Rejse under Corona – afbestilling eller strandet i udlandet?

Rejseplanlægning

Opdateret august 2020.

Nu hvor Coronapandeimen er blevet en del af hverdagen, er der stadig mange ting du bør overveje omkring at rejse under Coronaen. Her er en guide som kan hjælpe dig hvis du allerede befinder dig i udlandet. Der er også tips til hvis du skal afbestille eller udskyde din rejse.

At rejse under corona: Hvad gør jeg fra min destination?

Danskerlisten

Sørg for at tilmelde dig danskerlisten, enten via appen Rejseklar eller via udenrigsministeriets hjemmeside her. Så får du besked når rejsevejledningen opdateres og de danske myndigheder ved hvor du befinder dig, hvilket især er vigtig når karantæneområderne vokser.

Tip: husk at afmelde dig listen når du kommer hjem, hvis du kommer tidligere hjem end planlagt.

Lokale nyheder

På grund af tidsforskellige og kommunikationstid, vil de lokale medier have mere nutidig information om den lokale situation. Så spørg personalet på hotellet og hold dig opdateret online, både på danske medier og de store engelske medier som Times og CNN.

Følg myndighedernes råd

Du skal følge både de danske og lokale myndigheders råd, uanset om du er enige i dem. Får du besked på at blive på hotellet, bær maske eller andre tiltag så gør som der bliver sagt. Selvfølgelig er det super ærgerligt at bruge sin ferie indelukket på et hotelværelse, men du udsætter dig selv om andre for fare ved at trodse reglerne og mange andre lande er man mere autoritetstro, så overtrædelser kan blive straffet hårdt.

Kommunikation

Opret en Messenger gruppe eller Whats app gruppe med dem som gerne vil have opdateringer om jeres situation. På den måde kan i hurtigt fortælle familiemedlemmer og venner hvad der foregår, så de ikke bekymre sig unødvendigt om jer.

Tip: Er du ung backpacker på tur, så send lige dine forældre en ekstra besked – de bliver rigtig glade for at høre fra dig! Og kære forældre, hvis du ikke hører fra dit barn, så er det som regel fordi han/hun har det godt og er i gang med at nyde livet. 

Økonomi

Hvis du ikke kan komme hjem på det planlagte tidspunkt, er der mange forskellige regler som afgøre hvem der skal betale for de ekstra dages ophold og det kan blive rigtig dyrt. Sørg for at minimere dine udgifter, da du risikere at stå med regningen selv.

Tip: Gem alle kvitteringer og skriv evt. udgifter ned løbende, så du har et overblik når du skal søge kompensation. 

Fly

Som udgangspunkt skal flyselskabet finde en ny afgang, hvis det er dem som aflyser flyet. Hvis du ikke når dit fly, fx fordi du ikke må forlade hotelværelser eller der er lang kø i lufthavnen, så har du ikke nødvendigvis krav på at få en ny flyvning. Du kan læse forbrugerrådets guide her.

Skal du søge om flykompensation, så overvej om du vil have et selskab til at hjælpe dig. Google flyselskab og så kommer der en masse selskaber frem som kan hjælpe med de juridiske. Ofte hjælper de “gratis” og få en andel af erstatningen, hvis den bliver udbetalt.

Opdatering! For tidlig hjemrejse foregår som udgangspunk for egen regning. Se om du kan ombooke mod et gebyr.

Rejseforsikring

Rejseforsikringen kan dække udgifter som hotel, transport og mad, selvom det er force majeure, men ofte er der tidsbegrænsning på fx 3 dage og et max beløb pr. person på omkring 1.500 kr. Om forsikringen dækker, afhænger af hvad der står i forsikringsselskabets betingelser omkring epidemier og pandemier. Ring til dit rejseselskab hvis din hjemrejse bliver forsinket og få startet en sag op.

Mistede arbejdsdage

Hvis force majeure er skyld i at du ikke kan møde på arbejde som planlagt, så skal du straks informere din chef. Chefen skal godtage at du ikke kan møde op, men du skal enten bruge feriedage, afspadsering eller selv betale for dit fravær. Måske kan du i disse Coronatider aftale en fornuftig løsning med chefen.

Husk at søge kompensation alle steder

Sørg for at få søgt om kompensation alle de steder hvor du kan være dækket, fx glemmer mange at de har forsikringer via deres Mastercard.

Her bør du undersøge om du kan få dækket dine udgifter:

 • Rejseforsikring
 • Mastercard
 • Flyselskab
 • Rejsearrangør

Husk at der i disse tider er meget travlt i rejsebranchen, så hav tålmodighed hvis du hænger i telefonkø eller der er lang svartid på mails. Når du ringer til rejseforsikringen, kan du få mulighed for at komme hurtigere igennem/ringe på et særligt nummer hvis du har behov for akut hjælp – du skal selvfølgelig kun bruge funktionen hvis du skal have akut hjælp! Desværre mister folk nogle gange tålmodigheden og bruger akutnummeret uden at der er behov for det og det kan have store konsekvenser for dem som venter på at få akut hjælp.

At rejse under corona: Skal din kommende rejse aflyses?

Hvad gør du hvis din tur bliver aflyst eller du selv aflyser?

Du bør starte hos udenrigsministeriet og følge deres anbefalinger for rejser. Du bør også følge udviklingen i de danske medier.

Rød, orange, gul og hvad de betyder for afbestilling

Lande/områder bliver inddelt i farver alt efter hvilken rejsevejledning der er til landet. Farven har betydning for hvordan din afbestillingsforsikring dækker. I min optik bør du ikke rejse i marts da det øger smitterisikoen, smittespredningen og du risikere at strande i udlandet.

Ved rejser til røde og orange lande dækker afbestillingsforsikringen og du kan få rejsen refunderet. Du kan læse min guide om hvordan afbestillingsforsikring virker her.

Tip: aflys rejser i marts til røde og orange lande straks. 

Ved gule områder dækker afbestillingsforsikringen ikke. De fleste selskaber vil først tage stilling til om forsikringen dækker 14 dage før afgang, da situationen udvikler sig meget hurtigt for tiden. Hold løbende øje med hvilke muligheder din rejsearrangør/hotel/flyselskab tilbyder for ombooking eller refusion. Ændre rejsevejledningen sig fra gul til orange eller rød inden afrejse, så kan du benytte din afbestillingsforsikring. Er destinationen gul på afrejse tidspunktet, så kommer du selv til at betale for aflysningen.

Tip: flere selskaber har pt. lempelige regler fx har SAS og DSB gratis ombooking. 

Hvad siger din arbejdsgiver?

Hvis du alligevel vælger at rejse, så tjek med din arbejdsgiver om du skal i 14 dages selvbetalt karantæne når du kommer hjem.

At rejse under corona: Afbestilling 

Da afbestillingsforsikringen først vil vurdere om der skal afbestilles 14 dage før afrejse (eller maks 3 dage før afrejse ved spidsbelatning), giver det ikke mening at ændre fremtidigerejser endnu. Du bør begynde at overveje dine muligheder for aflysning eller ombooking, men du bør vente med at gøre noget til 14 dage før, da situationen hele tiden udvikler sig.

En opfordring

Coronavirussen startede med mest at være noget vi jokede om, men nu er det blevet til en pandemi. Så min opfordring er at du bidrager med det du kan og har omtanke for resten af samfundet når du træffer dine valg. Vær sød ved den kundemedarbejder/sagsbehandler/serviceansat som skal håndtere din afbestilling eller ombooking, for de har rigtig travlt for tiden. Husk også at pandemien har kolossale økonomiske konsekvenser for virksomhederne, så overvej om rejsen kan flyttes til efteråret eller næste år i stedet for at aflyse.

Nye bookinger under corona

Overvej nøje om du vil afsted og hvordan de lokale restiktioner vil påvirke din ferie. At gå med mundbind er ret varmt, når solen skinner og der er 30 grader. Du bør også have en plan klar, i tilfælde af at rejsevejledningen ændre sig. Du kan risikere at få rejsen aflyst eller at skulle i karantæne ved tilrejse eller hjemrejse. Så sørg for at booke noget som kan afbestilles eller vent til sidste øjeblik med at booke rejser under coronaen.

Tagged

2 thoughts on “Rejse under Corona – afbestilling eller strandet i udlandet?

 • Rejsende som har købt en pakkerejse hos et rejsebureau dvs fly og hotel, vil modtage fuld tilbagemelding af købt rejse hvis
  Udenrigsministeriet 14 dage inden afrejse og til afrejsedagen advarer mod alle ikke nødvendige rejser til det pågældende land.
  Man er derfor rigtigt godt dækket hvis rejsen er købt hos rejsebureau kontra booket direkte hos hotel i udland og på flyselskabs hjemmeside. Discovery Travel, som jeg arbejder for, er som alle andre seriøse rejsebureauer også medlem af rejsegarantifonden som dækker i det tilfælde af rejsebureau skulle gå konkurs.
  Pt har vi særligt lempelige annulleringsregler for kunder som køber juleferie/næste års vinterferie mm, så ingen grund til panik og ikke bestille kommende rejser. Pas på jer selv derude og god snarlig rejselyst. Bedste hilsner Annette, Discovery Travel

  1. Tak for opdateringen Annette, det er godt at høre at i er på forkant med situationen. Vi har altid været i trygge hænder når vi har rejst med Discovery Travel, så jeg kan kun anbefale at booke juleferie hos jer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: