De bedste tips til at undgå jetlag

Rejseplanlægning

Hvad er jetlag?

Du kan opleve at få jetlag når du flyver til en anden tidszone, fordi din døgnrytme bliver forstyrret. Du kan dog også opleve jetlags-lignende symptomer efter en lang flyvetur, selvom du ikke har krydset en tidszone. Jetlag giver symptomer som hovedpine, ondt i kroppen, tør hals, tør hud og en følelse af at være groggy opstår af de mange timers inaktivitet, den tørre luft i kabinen og den korte afstand til de andre passagerer.

Er det farligt?

Nej, jetlag er ikke farligt og går over af sig selv efter et par dage. Men du kan selv gøre ting for at mindske symptomerne.

Tip: er du bange for at flyve? Så læs guiden mod flyskræk her

Hvordan undgår jeg det?

Jeg har delt mine op i to kategorier, en sjov og en mere fornuftig. Den sjove fungere bedst på vej på ferie, og på vejen hjem vil jeg anbefale den fornuftige.

Den sjove måde at håndtere jetlag på:

I lufthavnen:

Nyd din tur og start ferien allerede i lufthavnen med et godt måltid mad. Vælg en lækker salat eller pastaret fremfor burger med pomfritter, så du minimere dit indtag af salt og fedt.

Nyd en øl eller et glas vin, så du er dejlig afslappet på flyveturen. Men hold dig til en enkelt eller to, for tømmermændene gør kun jetlag værre.

På flyet:

Når du kommer om bord på flyet så bruge tid på at udvælge de film du gerne vil se. De fleste selskaber har en farvoritknap hvor du kan lave en liste over alt det du vil se.

Når du blevet træt af at se film, så tag en lur og sov alt det du kan.

Tip: medbring en god pude så du ikke får hold i nakken og et par noise cancelling headphones til at lukke støj ude.

På ferien

Når du ankommer på destinationen så sæt tid af til at være træt og skulle bruge noget tid på at falde til. Sæt den første dag af til afslapning og at du kan stå op når det passer dig.

Den fornuftige metode til at minimere jetlag:

  • Pak snacks til turen så du er sikker på sund mad uden for meget salt sukker og fedt. Mad smager af mindre i de høje luftlag, så brug masser af krydderier.

Tip: humus og pesto anses af sikkerhedspersonalet som væsker, så vær opmærksom på hvad du pakker.

  • Drik masser af vand før, under og efter flyveturen. Begynd allerede at drikke rigeligt dagen før flyturen.

Tip: køb billig vand hos Tiger i Københavns Lufthavn. I udlandet er det ofte billigere at købe vand i automater end i lufthavns butikkerne.

  • Hold dig fra alkohol og sodavand.
  • Indstil dit ur efter destinationstid når du stiger ombord i flyveren. Det hjælper dig med at tilvænne dig til den nye tid og du undgår at blive mindet om at klokken er to om natten derhjemme.
  • Sørg for at bevæge dig så du holder kroppen i gang. Gå en tur, lav venepumpeøvelser mens du sidder på dit sæde. Eller vær rigtig god og tag en træningselastik med.
  • Tilpas din søvn på flyet så du sover når det er nat på destinationen.
  • Når du er ankommet så dyrk motion, gå en tur eller hop i vandet – alt der sætter kroppen i gang er godt.
  • Har du svært ved at sove så spis magnesium inden sengetid.

Har du et godt råd mod jetlag?

Tagged

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.